Dvärghare

Att göra en Dvärghare tam

2012-10-21 10:41 #0 av: Anoki

Hej

Igår räddade jag och min syster en vanvårdad dvärghare, en vit rödögd hona.

Hennes klor var på tog för långa, en hade växt över ena tån så de ser ut som om den har hoppat ur led.

Man kan inte närma sig henne utan att hon föröker bita. Kan de vara för att hon har ont eller bara ouppfostrad? Jag har ingen erfarenhet av dessa harar då de inte var tänkt att köpa någon.

Melodys Kaningård
Uppfödare av Dvärghare samt Hoppkorsningar.

Anmäl
2012-10-22 14:22 #1 av: Papaya

Om kaninen har varit illa behandlad/ignorerad tidigare så kanske bitandet är ett sätt för henne att tala om att hon inte litar på att ni vill henne väl. Skulle tro att det blir bättre med regelbunden hantering så att hon kan få perspektiv på vad som är farligt och vad som inte är det - att en klapp kan vara mysig och inte hotfull t.ex.
Samtidigt som hanteringen bör ske med en viss bestämdhet (t.ex. inte ta undan handen vid morrande/bitande) så kan det vara bra att ha i åtanke att hennes bekvämlighetszon är såpass liten. Om det är nog så jobbigt för henne att människor är i närheten ena dagen så kanske man inte ska ut i sele och hoppträna nästa. (Det tror jag visserligen inte att du har tänkt, men bara för att göra ett tydligt exempel. :)) Helt enkelt ta det i den takt som hon trivs med så att hon kan göra framsteg.

Hoppas att det går bra och grattis till din hare (även om den var oplanerad)! :)

Anmäl
2012-10-22 14:36 #2 av: Saaara

Där är ju du igen...^^ Det är jag som har systern.

Min hare är ganska sprattlig och rädd men inte aggresiv iaf. Väldigt tråkigt att din var det... Jag kommer låta henne vara i början men sen kommer jag socialisera henne lite mer :)

Tyvärr, är det inte ovanligt att Dvärgharar är aggresiva men eftersom hon inte haft det bra innan så är det inte konstigt. Hoppas på det bästa!

Anmäl
2012-10-22 16:25 #3 av: Anoki

Ja okej, jag har börjat ha ute henne och ge henne leksaker så hon får göra sig av med sin energi. Och då har jag sele på henne så seltränas hon samtidigt.

 

Men jag funderar på om hon e agressiv eller bara rädd, för de har hänt att hon biter, men ananrs så putter hon bara med nosen, eller lixom hon vill bara se vad man gör.

Jo tack :) hoppas de går bra med din hare oxå! :D Komemr du hoppa med henne oxå? :) Vad heter hon? :3

Melodys Kaningård
Uppfödare av Dvärghare samt Hoppkorsningar.

Anmäl
2012-10-22 19:36 #4 av: Saaara

#3 Det låter bra det :)

Antagligen är hon bara rädd. Hon kanske inte fått någon uppmärksamhet i sitt förra hem och blivit skrämd osv. Det såg ju inte ut som kaninerna blivit skötta ordentligt iaf...

Japp, henne kommer jag definitivt hoppa med då hon redan visat att hon älskar att hoppa. ;) Tog ut henne i sele igår och jag hade hinder framme som jag inte plockat bort. Tänkte inte börja hoppa med henne än utan tänkte bara selträna först men hon hoppade frivilligt över alla hinder fram och tillbaka många gånger.

Hon heter numer Doris!

Anmäl
2012-10-22 19:58 #5 av: Saaara

Vad bra. :)

Ja, det kan säkert vara så att hon är rädd och tror du är farlig. Hon förstår nog inte att du bara vill henne väl. Tror kaninerna blivit skrämda i sitt förra hem och knappast fått den uppmärksamhet dom behöver. Tråkigt att folk bara ger upp sina kaniner sådär.

Jag kommer definitivt hoppa med henne! ;) Hon visade klart och tydligt att hoppning är hennes grej när vi var ute i koppel förut. Hade några hinder framme som jag inte plockat bort sist jag använde dom då. Och hon hoppade frivilligt över allihopa fram och tillbaka utan att jag hade styrt henne dit.

Doris heter hon. Hört att din heter Opal, superfint namn. :)

Anmäl
2012-10-23 10:34 #6 av: [YukiOni]

Är Anokis syster, vi hjälps åt med Opal. 
Hur långa va Doris klor när du fick henne...? Opals va nära 4 cm långa och en tå hade gått ur led. Har du kollat hennes leder också? Tänkte mest med tanke på de överväxta klorna...

Anmäl
2012-10-23 13:08 #7 av: Saaara

Ta bort inlägg #4

#6 Dom var jätte långa. Antagligen lika långa som Opals klor. :/ Hon verkar ha lite dålig ballans som när hon tvättar sej rammla hon nästan. men inget som verkar ha gått ur led som tur var. Synd att det var så för Opal :/

Anmäl
2012-10-23 14:25 #8 av: [YukiOni]

#7 Opal har också dålig balans, antar att det beror på avsaknaden av muskler? Obestämd

Pratade med min lärare i djursjukvård (läser till veterinär) och hon trodde det skulle läka sig själv, även en vän till mig som hållit på med kainuppfödning i flertalet år sa att jag skulle ge det några veckor, då jag inte fick tillbaka leden själv. Ingen idé att betala någon för att säga det uppenbara. 
I vilket fall, läker det inte så bör tån amputeras om den gör ont/e ivägen/växt på tok fel. Så får ge det lite tid o se.

Om inte annat får man väll leva på nudlar några månader XD

Anmäl
2012-10-23 14:49 #9 av: Saaara

#8 Jag tror också det beror på det. Dom har la antagligen bara suttit i en liten bur förut så inte konstigt.

Jo, ge det tid så läker det nog med tiden ska du se. :) Gör det inte det så kan det nog vara en idé att gå till veterinären eller låta det vara sålänge det inte gör ont.

Har du nån bild du kan visa hur det såg ut innan ni klippte hennes klor? Här är en bild på Doris innan klorna blev fixade.

Anmäl
2012-10-23 16:19 #10 av: Papaya

#9 Inga korta klor där inte. :/ Sitter ringen nere på "foten" eller ovanför leden?

Anmäl
2012-10-23 16:43 #11 av: Saaara

#10 Ringen sitter på foten. fick inte på den igen så fick lov att ta av den. :/

Anmäl
2012-10-23 18:36 #12 av: [YukiOni]

#9 Jo, det e nog så

Ska ta henne till veterinären om det inte fixar sig på någon vecka, men hon säger ingenting när jag rör hennes tå.

Har ingen bild utan ville få klorna klippta så fort som möjligt och låta henne socialisera sig med sina ev. tillfälliga rumskompisar (två marsvin, vilka hon blev bra kompis med) men skulle säga att hennes va i ungefär samma längd eller längre.

Vet att tjejen sa att hon hade plats- och tidsbrist, men tycker ändå det e synd att hon inte hade ett par minuter till övers några dagar för att klppa klorna Rynkar på näsan

Här e en bild på henne iordningfixad <3

Anmäl
2012-10-23 21:27 #13 av: Saaara

#12 Jag klippte också klorna det första jag gjorde när jag fick henne. Gick till och med och frågade efter klosax på hoppningen för kände att det var så akut att klippa dom. Sen klippte jag dom ännu mer noggrant när jag kom hem.

Gud vad fin hon är! Nääästan så jag ångrar lite att jag inte tog henne, hehe. ;) Nädå. Hade egentligen tänkt att satsa på bara rödögda Dvärgharar men blev så förälskad i viltgrå. Ska antagligen ta en kull på henne nästa år med min Rödögda hane. :)

Anmäl
2012-10-24 10:20 #14 av: [YukiOni]

Jo, hade massa halm i vår facktransport så va inte lika akut + att hon behöve lugna sig lite.

Min syster ville egentligen ta hem Doris (hon o jag har något för viltfärgade kaniner :3) 
Hon e fin men som sagt lite agressive, tar nog lite tid innan hon lugnar sig, men hon är hur mysig som helst när man har henne i famnen :)

Anmäl
2012-10-24 12:12 #15 av: Saaara

Haha, hur kommer det sej att det blev Opal då? ;)

Hoppas att hon lugnar sej med tiden :)

Anmäl
2012-10-24 12:27 #16 av: [YukiOni]

Färgen "vit rödögd"/vit rosa på majsormar heter opal, samt att en majsorm i skolan med samma ögonfärg som henne hette Opal, så fick bli det namnet :)

Jo, hoppas det med Oskyldig

Anmäl
2012-11-03 21:41 #17 av: Saaara

#16 Jag undrar en sak... Efter att ha haft Doris ett tag nu så är hon fortfarande väldigt rädd av sej och även lite aggresiv. Jag kan ju förstå att hon är det om hon inte haft det bra innan men om hon inte bättrar sej innan sommaren så känner jag att jag inte vill använda henne till avel. Så jag ger henne en chans nu att bättra sej men om hon inte bättrar sej så kanske du skulle vilja ta över henne? Vill ju absolut inte lämna tillbaka henne till det dåliga hemmet hon hade sist.

Anmäl
2012-11-04 01:37 #18 av: [YukiOni]

Kanske, dom e ju systrar så om dom funkar i samma bur skulle det kunna gå, min syster vill ju hoppa o vi har en bur över (relativt stor)

Väntar fortfarande på stamtavla o utställningskort dock, har du fått Doris's grejer än?

Anmäl
2012-11-04 11:07 #19 av: Saaara

Det skulle vara jätte bra :) Hon är super duktig på att hoppa. Men somsagt, jag är inte säker att jag ska sälja henne men det är en fundering jag har om hon inte bättrar sej. Då skulle hon passa bättre till någon som kan jobba på att få henne bättre.

 

Oj, har ni inte fått det än? Ja, jag fick mitt förra veckan! Både stamtavlan och poängkort.

Anmäl
2012-11-04 14:26 #20 av: [YukiOni]

Jo, min syster vill juhoppa och e ju inte så bra att göra det med utställningskaninerna, manen slits ju så :/

Men säg till när du vet så kan vi ju prova om dom går ihop, gör dom det så ska det nog gå :) 
Kan inte ta henne förän till våren ändå, Opal bor inomhus med marsvinen för tillfället. Tror hon vi i ett kaninstall innan och vill hellre vänta med att sätta ut henne i utomhusburen till våren + att buren måste renoveras i vilket fall XD

Nej, har inte fått något än! :O

Anmäl
2012-11-04 15:17 #21 av: Saaara

#20 Japp, vad bra! Haha ;) Hur många kaniner har ni?

Usch då.. Har du nummret till dom? Ring isf! Det gjorde jag.

Anmäl
2012-11-04 15:20 #22 av: [YukiOni]

Just nu har vi 6 st (inklusive Opal), men hoppas på att få sålt honan från senaste kullen snart också. Har fyra burar som e i användning då den honan får bo med sin mamma ett tag till, sen så fick vi en äldre bur för ett tag sen, men den behöver som sagt renoveras först.
Så Opal o marsvinen får gilla läget, dom slåss ju inte iallafall :)

Smsade henne nyss, hon postade den igår så den kommen nog mån/tis :)

Anmäl
2012-11-04 20:43 #23 av: Saaara

Aha :)

Skönt att ni får stamtavlan nu då. Konstigatt dom postade den just igår och inte samtidigt som min...

Hur är Opal i temperamentet nu?

Anmäl
2012-11-04 21:21 #24 av: [YukiOni]

Jo :)

Hon e lite lugnare nu, hopptränar korta lite mer intensiva pass nästan varje dag så hon får göra sig av med all extraenergi hon har. 
Hon e fortfarande sur när man ska ta ut henne, men hon gör inte utfall lika ofta, morrar bara.

Anmäl
2012-11-04 21:52 #25 av: Saaara

Vad skönt att det börjar bli bättre.

Doris är nästan tvärtom. Tycker hon gör lite mer utfall nu än förut. När man ska ta henne springer hon flera varv runt och har bokstavligen damp. Samma när hon är ute i hagen så tar inte ut henne så mycket... Ska pröva att hoppa lite med Doris :)

Anmäl
2012-11-05 20:57 #26 av: [YukiOni]

Opal springer runt en del när man ska fånga in henne, låter henne springa lös i rummet för att bränna lite energi. Har också införskaffat lite katt- och fågelleksaker till henne (har märkt att hon kastar Obestämd) så lite stimuleras hon i buren med :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.