2013-06-29 09:25 #0 av: [Guldvingens]

På dominanta B har en enda färg muterat, den färgen kallas järn. Den är synlig i både enkel & dubbel uppsättning. Anlaget skrivs som Be_ i enkel upplaga och BeBe i dubbel.


Järngrå, Gillestugans Rally

En järnfärgad kanin kan både vara vilt, enfärgad och otter. Endast den viltfärgade varianten järngrå är godkänd i den Nordiska Kaninstandarden. 

Anlaget är likt manteltecknat dominant och det räcker att den ena föräldern är järnfärgad för att anlaget ska synas på avkommorna. 

Det som skiljer en järngrå från en viltgrå är att bältet med den gula färgen blir tunnare, och viltzonerna mörkare.


Mörk Järngrå

Det är därför bara kaniner med viltzoner som blir påverkade av detta anlaget. Så därför kan en kanin som är till synes blå eller svart egentligen vara enfärgad järngrå, detta kan man endast få veta om man parar den med en viltfärgad kanin.


Färgen kan bli olika mörk, så mörk att den även i enkel uppsättning kan vara svårt att skilja från den enfärgade varianten av samma färg. Kaninen ovan är en viltfärgad järngrå, men en mycket mörk sådan, så den ser nästan svart ut med blotta ögat.

När järnanlaget förekommer i dubbel uppsättning så förstärker den grundfärgen så mycket att kaninen ser enfärgad ut. En dubbel järngrå (viltsvart) ser alltså svart ut. Även den otter-tecknade varianten ser svart ut, vilket gör det omöjligt att se ifall kaninen är järn. För att få en kanin med dubbla järnanlag så måste man para två järnfärgade kaniner.

Järnblå manteltecknad


Eftersom anlaget ligger på dominanta B så kan inte en gul kanin vara järnfärgad, och därför inte heller bära det dolt eftersom järn är dominant. Däremot kan en järnfärgad kanin bära anlag för gult.

Några genkoder för att visa skillnaden:
Järngrå med gulanlag: A_ Beb C_ D_ G_
Viltgul: A_ bb C_ D_ G_
Vilsvart: A_ BeBe C_ D_ G_
Viltgrå: A_ B_ C_ D_ G_
Järngrå, enkel: A_ BeB C_ D_ G_


Författare: Sofie Nordling
Bilder: Mirjam Gille Fält, Sofie Nordling
Källa: Kaninfärg.se