2013-03-29 02:13 #0 av: [Wedgiolaf]

Vill du också få din kanin att lyckas göra roliga tricks men inte vet hur du ska gå till väga? Lär in alltsammans med klickerträning, en positiv träningsform där allting förknippas med glädje!

Positiv förstärkning lämpar sig för träning av alla djur!

Positiv förstärkning. Innebörden av detta begrepp är ofta förvirrande, men egentligen ganska logisk. För att få en ökning av ett önskat beteende tillför vi något, i detta fallet något positivt. Helt enkelt en belöning, antingen i form av godis, en klapp eller helt enkelt några berömmande och lugna ord. När man förstärker ett beteende som utförs, ökar sannolikheten för att kaninen kommer upprepa samma beteende ytterligare. Därför brukar man säga att förstärkning ökar ett önskvärt beteende. Exempel: Eftersom kaninen hela tiden får godis och beröm för att ställa sig på bakbenen, kommer den att utföra denna rörelse oftare då detta alltid förknippas med att kaninen kommer få godis. Träning ska alltid vara roligt, därför använder vi oss av positiva inlärningsmetoder!

Klickerträning. En s.k. klicker används i princip alltid i samband med att man jobbar med positiv förstärkning. När man trycker på en klicker avger den ett ljud, som alltid ska följas av en belöning. För att förstärka det önskvärda beteendet är klickern en effektiv metod. Den låter alltid likadant - oavsett vilket humör man själv är på, och det är tusen gånger lättare att tajma precis på sekunden när kaninen utför det önskade beteendet. Klickerträning är den i särklass bästa träningsmetoden, inte bara för kaniner utan alla djur.

Hur gå tillväga? Först och främst måste kaninen klickas in så att den vet vad klicket betyder. Man behöver rejält med godis (om man nu använder det som belöning d.v.s.) och en klicker. Personligen rekommenderar jag en klicker med lite dovare ljud, då kaninerna brukar reagera ganska starkt på en som låter lite högre. Man brukar få testklicka om man köper sin klicker i djuraffären. När detta är fixat är det bara att börja med inklickningen. Börja med att ge kaninen godis, en bit i taget. Varje gång du ger godisbiten så klickar du, och upprepar detta många gånger. Det brukar gå åt en hel del godis i början! För att sedan se om kaninen förknippat det klickande ljudet med godis kan du göra ett test genom att vända kaninen ifrån dig, sedan klicka och se om du får reaktion. Får du en reaktion som tyder på att kaninen väntar på sin godisbit har du lyckats med inklickningen. Observera att detta inte går på någon dag, alla kaniner är olika och behöver olika mycket tid. Fungerar det inte med inklickningen första gången fungerar det kanske nästa!

Kom ihåg att klicket alltid ska innebära en belöning! Om du råkar klicka fel måste du ändå ge kaninen belöningen. Det var du som gjorde fel, inte kaninen, och det är ditt ansvar!


När kaninen sedan är inklickad och förknippar klicket med något positivt, t.ex. godis, är det dags att börja träna. Basträningen anser jag vara kontaktövningar. Det tränar du enkelt genom att släppa kaninen lös i en hage, och så fort den vänder in mot dig klickar du och belönar. Till sist kommer kaninen förstå att så fort den vänder in mot dig gör den något bra, och därför kommer den att frivilligt vilja söka kontakt med dig. Tänk på att inte träna för länge, all träning ska vara rolig, både för dig och kaninen!

Efter hand kan du avancera, ett bra tips innan man avancerar kan vara att lära in s.k. target. Det kan vara din hand, en target stick eller något helt annat. Liksom kontaktsökandet är target otroligt enkelt att lära in, i det följande exemplet använder vi handen som target då alla inte äger en target stick. Exempel: Släpp kaninen lös i en hage, och sätt dig själv i mitten. Håll ut din hand, då kommer kaninen till sist att nosa på den. Så fort den ens nuddar din hand så klickar du och belönar. Upprepa detta under flera träningspass, och till sist kommer kaninen självmant att söka sig efter din hand.

När kaninen kan target är det enkelt att bygga vidare på det här, du kan t.ex. visa kaninen med din hand att du vill att den ska snurra runt, och eftersom kaninen numera följer din hand går det vanligtvis snabbt att lära in. Likaså sitta på bakbenen, håll upp din hand strax ovanför kaninens nos, klicka och belöna, sedan höjer du handen efter hand. Tänk på att i början alltid klicka så fort kaninens ens visar tendens att utföra det önskade beteendet eller rörelsen, det är otroligt viktigt! Efter hand som kaninen lär sig de olika rörelserna, kan du kombinera dessa med ord och kommandon. Det tar träningen till en helt annan nivå, och det är ganska svårt att få kaniner lyhörda på ord trots deras ultimata hörsel. Men det går!

Nedan finns en film på när jag klickertränar Siri, vi har sysslat med det i några månader nu och hon utvecklas otroligt snabbt trots att jag själv har ganska dålig timing och struktur i träningen!

Text: Linnéa Hallbeck
Foto: Linnéa Hallbeck
Källa: http://rplushundskola.wordpress.com/