Annons:
Etikettavel-och-genetik
Läst 3385 ggr
[Guldvingens]
2013-02-21 13:03

A-locus

En kanins genkod består av A_ B_ C_ D_ G_ och i denna artikeln har jag tänkt berätta om A-locus som har 4 olika muterade anlag.

Viltgul & viltsiames

De olika anlagen som ligger på A-locus är chinchilla (achi), zobel (am), ryss (an) och vit rödögd (aa). Gemensamt för dem är att de stoppar produktionen av gul färg, feomelanin. Vissa av dem minskar även mer eller mindre på de bruna & svarta pigmentet, eumelanin.

Om en kanin har 2 av dessa anlag så är det de mest dominanta som blir synligt. 

På bilden här ovan ser vi en viltgul och en viltsiames, båda är en gul viltfärg, men viltsiamesen har zobelanlag (am_ bb C_ D_ G_) och blir därmed vit istället för gul.

Färgerna presenteras i dominansordning, med den mest dominanta först.

Chinchilla (achi_ B_ C_ D_ G_)

Den mest dominanta färgen på a-locus är chinchilla. Till skillnad från en viltgrå kanin så är viltzonerna & mellanfärgen vita, istället för gula.

Den enfärgade varianten av chinchilla är enfärgad chinchilla. Som alltså ser ut som en svart kanin. En chinchilla med otter-teckning blir svart white. Eftersom a-locuset reducerar den gula färgen så blir viltzonerna helt vita. 

Då chinchilla är mest dominant så kan den bära på alla de andra anlagen som ligger på a-locus.

Brun zobel (am_ B_ C_ D_ gg)

Hos en zobel är färgen reducerad på vissa ställen av kroppen. Kaninen är fortfarande fullfärgad på bland annat nos, öron och benen.

En viltfärgad zobel kallas viltzobel. De zobelfärgade viltvarianterna är i regel mycket svåra att skilja från chinchilla-färgens motsvarighet. Då de båda har samma inverkan på färgen.

En brun zobel med otter-teckning blir en brun zobel white.

Svart ryss (an_ B_ C_ D_ gg)

Hos en rysstecknad kanin påverkas, utöver det gula pigmentet som helt saknas, färgen på kroppen. De föds helt utan färgpigment men får färg på de ställen med låg hudtemperatur. Vilket ger en vit rödögd kanin med färg på öron, nos, ben och svans.

Färgen påverkas av vädret, så byter kaninen päls på vintern så blir de färgade ställena mer markerade och mer utbredda. Och på sommaren tvärtom.

Vit rödögd (aa __ __ __ __ )

En vit rödögd saknar helt feomealin och eumealin. Vilket ger en kanin utan pigment och då får man en vit rödögd kanin. Därmed är vit rödögd ingen färg, utan döljer alltid en färg under det vita. 

Då vit rödögd är en recessiv "färg" så krävs det anlag från båda föräldrarna (a) för att den ska komma till uttryck (aa).

Författare: Sofie Nordling
Källa: www.kaninfarg.se
Bild: Sofie Nordling, Maria Segedi (chinchilla & löpsedelsbild), Camilla Josefsson (zobel&vit rödögd) & Jennie Almgård (rysstecknad)

Annons:
[_hsleiufhbtv]
2013-02-21 16:28
#1

Superbra :D

Beatrice_Love_Kaniner
2013-02-21 18:08
#2

ååååh! Gud vad bra

/Hälsningar Bea och kaninerna

 

Uppfödning av rex hermelin

Upp till toppen
Annons: