Avel och genetik

Rödförstärkning

2013-02-16 02:39 #0 av: [Guldvingens]

Alla färger kan vara mer eller mindre rödförstärkta, på vissa syns det, på andra inte. En del rödförstärkta nyanser av en färg har ett eget namn. I denna artikeln får man lära sig mer.

Otter och Tan, svart

Rödförstärkningen är ett polygent anlag, vilket innebär att det är en gen som består av flera locus och därmed finns det i olika grader. Man brukar skriva de olika nyanserna i tre grader. Där den första ger lite effekt, den andra mer effekt och den tredje mest effekt. Då de inte är muterade på samma vis som de andra loci (A,B,C,D,G) och därför skriver man de efter genkoden. 

Rödförstärkning skrivs med bokstaven y. En kanin med lite rödförstärkning har y1, en kanin med lite mer rödförstärkning y1y2 och en kanin med mycket rödförstärkning y1y2y3. Anlaget är framför allt synligt hos viltfärgade och ottertecknade kaniner, men hos de gula färgvarianterna är det även synligt i enfärg. Hos de blåa färgerna är rödförstärkningen inte lika tydlig, då blåanlaget späder ut färgen.

Tan svart A_B_C_D_gogo y1y2y3

På en otterfärgad kanin så blir viltzonerna orangea. En riktigt bra tan-färgad kanin har helt orange/röda viltzoner. 

Färgen tan (y1y2y3) är godkänd i Nordisk Standard i färgerna svart, blå, brun och egern. Man föredrar även att ha lite rödförstärkning (y1-y2) på otter för att göra de creme-färgade kanterna något mer tydliga. Men hos en otter ska magen fortfarande vara vit. 
Viltröd A_ B_ C_ D_ G_ y1y2y3Hos de viltfärgade varianterna så blir mellanfärgen och viltzonerna rödare av detta anlag.

En riktigt rödförstärkt viltgrå kallas viltröd (y1y2y3). 
Rödförstärkt viltgul


De rödförstärkta gula färgerna som är godkända i Nordisk Standard är:
- Bourgogne/gulröd
(A_ bb C_ D_ G_ y1y2y3)
- Sachsengold/rödorange
(A_ bb cc D_ G_ y1y3y3).

Författare: Sofie Nordling
Bild: Camilla Josefsson, Martina Rudén
Källa: www.kaninfarg.se

Anmäl
2013-02-16 10:51 #1 av: [Wedgiolaf]

Super Tummen upp

Anmäl
2014-01-22 21:13 #2 av: Zabbio

Bra artikel! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.