2013-01-22 22:16 #0 av: [Guldvingens]

En kanin är antingen viltfärgad, enfärgad eller otter. Dessa tre olika varianter är lätta att skilja från varandra och i denna artikeln kommer du få veta lite mera.

Vi börjar med den mest dominanta färgtypen först, och avslutar med den minst dominanta.

Viltfärg, viltgrå - A_ B_ C_ D_ G_


En viltfärgad kanin har vita till cremefärgade viltzoner under mage, svans & käke , runt ögonen, i öronen och i nosen. Den har dessutom bältesindelade strån i 5 olika bälten. Topparna har samma färg som grundfärgen, på en viltgrå kanin är de alltså svarta. Mellanfärgen är alltid creme/gul och kan ha olika bredd vilket kan ge "samma färg" olika nyans. Nackkilen är rödbrun i färgen.

  • En viltfärgad kanin kan även ha anlag för otter: Ggo
  • En viltfärgad kanin kan även ha anlag för enfärgat: Gg


Otter, svart - A_ B_ C_ D_ go_

En kanin i färgen otter saknar bältesindelningen som en viltfärgad kanin har, men har däremot viltzonerna kvar. Där kaninen skulle haft bältesindelningen är den istället helt färgad i grundfärgen, vilket ger en svart kanin med viltzoner. Mest önskvärd är "cremefärgade" viltzoner och en helt vit mage. Men det finns både bleka (nästan vita) och rödare (nästan tan-färgade) ottrar. En otterfärgad kanin kan ha dubbla anlag för otter, gogo

  • En otterfärgad kanin kan även ha anlag för enfärg: gog


Enfärg, svart - A_ B_ C_ D_ gg


En enfärgad kanin saknar viltzoner och bältesindelning. Hela kaninen är färgad i samma färg som grundfärgen. Till skillnad från ovanstående varianter (viltfärg och otter) så är enfärg en recessiv gen som måste finnas i dubbel upplaga för att visa sig (gg).


Författare: Sofie Nordling
Foto: Camilla Josefsson, Sofie Nordling, Lisa Lans
Källa: www.kaninfarg.se