2013-01-22 14:01 #0 av: [Guldvingens]

Genkod eller färgkod är för många ett virrvarr av bokstäver som gör en mer förvirrad. Men egentligen är det ett sätt att göra det enkelt att kunna se vilka anlag ens kanin egentligen har. För att reda ut vissa frågetecken så har jag gjort denna artikel.En kanins färgkod skrivs ut AA BB CC DD GG, varje bokstavspar kallas för locus och alla bokstäverna kan bytas ut beroende på vilka anlag kaninen har.

Det är i princip omöjligt att exakt veta vilken genkod kaninen har, därför byter man ut det osäkra anlaget mot ett understreck (_) istället för där bokstaven skulle sitta. För en viltgrå kanin skriver man exempelvis genkoden A_ B_ C_ D_ G_.

På A-locus exempelvis finns fler än två olika anlag som är olika dominanta.

Om man vill ta reda på vilka dolda anlag kaninen har så finns det två olika sätt att gå tillväga på.

Ett sätt är att kolla på föräldrarna. Kaninen ärver alltid 50% av varje förälder, så om den viltgrå (A_ B_ C_ D_ G_) kaninen har en svart mamma (A_ B_ C_ D_ gg) - då vet vi att ungen ärvt ett g från det genparet. Så då kan vi med säkerhet säga att den viltblå kaninen har genkoden A_ B_ C_ D_ Gg.

Det andra sättet är att se vilken färg kaninens avkommor får. Om den viltgrå kaninen får en unge i färgen blå, då vet vi att kaninen har anlag för blått. Då kan vi skriva in ett litet d brevid stora D i den viltgrå kaninens genkod. Då har vi fått fram genkoden A_ B_ C_ Dd Gg - vi har alltså en viltgrå kanin med anlag för enfärgat och blått.

Hoppas jag rett ut en del frågetecken för er.

Författare: Sofie Nordling
Källa: www.kaninfarg.se
Bild: Sofie Nordling