Rasbeskrivningar

Dvärghare

2013-01-22 11:45 #0 av: [Wedgiolaf]

Hur ska en dvärghare se ut enligt standarden? Och var härstammar dom ifrån? I den här artikeln beskrivs rasen.

Den allra första dvärgkaninen, det är dvärgharen det. Den avlades fram i England på 1800-talet, sedan imorterade Tyskland dvärgharen och fortsatte i slutet på 1800-talet att arbeta med rasen. Då fanns rasen endast i färgen vit rödögd, för att sedan utvecklas och numera finns den, och är godkänd, i samtliga färger och teckningar som är godkända inom Nordisk Kaninstandard.


Silfverdalens Glittra, utställd på 95,5p*5, 95p*10

Från början kallades dvärgharen för Polish, men döptes i Tyskland om till till hermelin. Därför är dvärgharen förfader till dagens hermelin. 

Viktskala:

-0,50kg 0 poäng
0,51-0,70kg 4 poäng
0,71- 1,39kg 5 poäng
1,31-1,40kg 4 poäng
1,41 och högre 0 poäng


Dvärgharar har en smal kroppsform med en högt välvd, fast och muskulös rygg, en uppdragen buk och ett smalt men fast bröst. Kroppen är fast och muskulös, ska verka slank tack vare de långa och smala frambenen som ger dvärgharen dess högresta hållning. En dvärghare ska utstråla självsäkerhet.Dvärgharens öron ska bäras styvt upprättstående, och tillsammans med de sträckta frambenen ska de bilda en lodrät linje. Ideallängden på öronen är 5-6cm, de ska vara tunna men inte genomskinliga, vara väl avrundade och inte se ut som hermelinöron. Är öronen över 7cm långa diskvalificeras kaninen.

Halsen är kort och kraftig, och hakpåse får ej förekomma på hanar. Undantag om det är hakskägg, som är ett smalt hudveck. Honor bör inte ha hakpåse, och när detta bedöms ska dvärgharen sitta upprätt.
Både hanar och honor ska ha ett äggformat huvud, med lätt böjd nosrygg och ett svagt framträdande käkparti. Honor kan ha ett lite smalare huvud än hanens, men ska fortfarande vara äggformat. Dvärgharens huvud ska inte efterlikna hermeliners.
Text: Linnéa Hallbeck
Foto: Linda Ahlsen, Mathilda Andersson Gullholm, Sara Andersson
Källa: http://www.bergumskaf.se/index.php?option=com_content&task=view&id=114&Itemid=30

Anmäl
2013-02-20 13:33 #2 av: Beatrice_Love_Kaniner

super bra! Skämtar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.