2013-01-20 21:17 #0 av: [Wedgiolaf]

Ibland har foderna man använder inte de exakta näringsvärdena man vill ha. Hur ska man då göra och vad kan man ge för att komplettera?

För att höja proteinvärdet:
Det finns lite olika varianter man kan använda sig av för att öka proteinvärdet till kaniner. Man kan ge lite tillskott av lucern (alfalfahö) som man blandar med det vanliga höet. Man kan även ge tillskott i form av pumpakärnor då det är rikt på protein. Några stycken om dagen brukar bli lagom. Man kan också göra en "böngröt", det gör man genom att blötlägga torkade ärtor och linser i ungefär 12 timmar. Sedan kokar man upp det i en kastrull och sjuder på låg värme i 45min, efter att det svalnat mixar man allting med en stavmixer. Sedan är proteintillskottet färdigt!

För att höja växttråd/fibervärdet:
Det är ganska enkelt att höja fibervärdet i kaninens kost. Minska på kraftfodret och se till att kaninen äter mer hö, eller komplettera/byt foder till ett med högre växttråd, så är problemet fixat. Några exempel på foder som innehåller en extra hög fiberhalt är Cuni Complete, JR Farm Grainless, Meister Lampe och Fiba First.
För att höja fetthalten:
Det är också ganska enkelt. Ge tillskott av saker som innehåller mycket fett. Solroskärnor och pumpakärnor är bra exempel. Om ens kanin går ner i vikt på vinterhalvåret är det vanligt att man ger lite extra tillskott av solroskärnor varje dag, för att kaninen ska få lite mer hull. Någon matsked om dagen är lagom, beroende på hur mycket mer fett kaninen behöver.

För att höja kalciumvärdet:
Vill man få i sin kanin lite mer kalcium är persilja ett bra alternativ. Den kan ges både färsk och torkad, båda sorter stärker matsmältningssystemet och ger pälsen lite mer lyster. Persilja fungerar precis som ett vätskedrivande medel, och därför kan kaninen kissa lite extra om man gett för mycket persilja. Persilja är dessutom rikt på vitaminer som är nyttigt för kaniner, så en liten bit dagligen skadar inte! Blåbär är också kalciumrikt och fungerar därför också bra att ge om man vill höja kalciumvärdet i kaninens kost. Då kan man ge hela blåbärsriset, med blad, kvistar och bär. Brukar vara uppskattat!För att höja fosforvärdet:
Blåbär är åter igen det bästa att ge för att höja fosforvärdet. Det är dessutom rikt på vitaminer och nyttiga mineraler, likaså bladen och kvistarna på blåbärsriset. Så då kan man lika väl ge allting till kaninerna. Blåbär är rikt på antioxidanter, tex askorbinsyra, så det är med andra ord ett väldigt nyttig tillskott att ge till sin kanin.

För att höja magnesiumvärdet:
Blåbär är än en gång det ultimata att ge om man vill få i kaninen lite extra magnesium. En sak att komma ihåg om man ger kaniner blåbär, är att färska blåbär har en laxerande effekt, till skillnad från när dom är torkade då är effekten tvärtom istället. Så detta bör man ha i minnet när man ger kaninen blåbär.

För att höja natriumvärdet:
Det kan vara ganska trixigt att höja natriumvärdet till en kanin utan att överdosera det. En saltsten är i princip den enda lösningen, och då är det stor risk att kaninen tycker det är kul att gnaga på den, och gör det för mycket vilket leder till bla njurproblem. Så om man vill att kaninen ska få i sig lite mer natrium kan man göra som så att man låter kaninen få tillgång på saltstenen någon timme om dagen så man håller koll hela tiden.


Text: Linnéa Hallbeck
Foto: Linnéa Hallbeck
Källa:
http://www.nyttigt.eu/blabar-fakta-om-ett-av-sveriges-allra-nyttigaste-bar/