2013-01-06 21:40 #0 av: [Wedgiolaf]

Det finns ett hav av olika strö och underlag man kan använda i buren, men vilket är billigast och vilket lämpar sig bäst? I den här artikeln finns en del information om några olika sorters underlag.

Kutterspån:
Kutterspånsavfall från snickerier/sågerier är det vanligaste ströet som används, just eftersom det har bra uppsugningsförmåga, och är väldigt billigt att köpa. Speciellt när man köper större balar. Nackdelen är att det kan damma ganska rejält om man får tag i en dålig bal, samt att det lätt fastnar i långhåriga kaniners pälsar. Spån är enkelt att få tag på, det säljs på granngården, i djuraffärer, i vanliga matbutiker, på snickerier/sågerier osv. Priset per bal varierar en del, men runt 80-90kr är vad det brukar kosta.Halm:
Halm är den undre delen av sädesväxterna, alltså är det ganska grovt strå-strö. Det är ett också ett vanligt strö till andra djur än kaniner, då det ger djuret sysselsättning efter att fodret är uppätet. Halm är alltså precis som hö, fast grovare och mindre näringsinnehåll. Det har dålig uppsugningsförmåga, vilket lätt kan kompletteras med ett lager spån under halmen. Fördelarna däremot är att halm värmer bra, ger sysselsättning och vid rätt förvaring kan det hålla i flera år. Kan köpas på bla Granngården, i djuraffärer, i stall och hos bönder. Beroende på var man köper halmen är priserna olika. Allt från 10-100kr är vanligt.Torv:
Torv är en torvmossejordart, som består av växtrester som inte fått lufttillträde, och därmed undgått nedbrytning och inte samlats ihop med vatten. I torven finns även större bitar av blad, frön och rötter vilket kaninerna brukar uppskatta. Fördelarna är många, torv ger svalka på sommaren, drar inte till sig flugor, kaninerna kan hitta godsaker i det, har en bra uppsugningsförmåga och ströet ser naturligt ut. Nackdelarna är att det dammar mycket, och kaninerna kan bli smutsiga om tassarna. Torv finns att köpa på bla Granngården och liknande affärer. Priset är runt 100kr per bal.Toa-lätt:
Toa-lätt är papperspellets som tillverkats av pappersmassa. som smulas sönder om kaninen kissar på det. Det har en ganska speciell lukt, men när man vant sig vid den är det inga problem. Eftersom det är miljövänligt går det bra att slänga i komposten vid städning. Den enda nackdelen med ströet är den lite annorlunda lukten och priset. Toa-lätt finns att köpa lite överallt, på Granngården, i mataffärer, i djuraffärer osv. Priset ligger på runt 30kr för 10 liter.Stall-/värmepellets:
Stall-/värmepelletsen är tillverkad av sågspån från tall och gran som pressats ihop till lite större pelletsbitar. Pelletsbitarna smulas sönder när kaninen kissar på dom, alltså har ströet väldigt bra uppsugningsförmåga. Ströet är nästan helt dammfritt, ser fräsch ut, luktar gott och är väldigt lättmockat. Den enda nackdelen är väl att själva pelletsbitarna är lite för stora. Stall-/värmepellets finns att köpa på granngården och liknande affärer. Priset är runt 40kr för en 14kg.Matta/filt:
Om kaninen är rumsren är det vädligt lätt att ha en matta eller en filt som underlag i buren, det underlättar städning, dammar ytterst lite, gör så att det ser rent och fräscht ut i buren samt är lätt att forma efter burens utseende och storlek. Nackdelen är att kaninen kan bita på mattan/filten och förstöra den totalt, och att mattan/filten kan behövas byta ut ganska så snabbt om man har en sådan kanin. Mattor/filtar finns att köpa lite varstans, bla IKEA. Priset varierar stort, allt från 10-200kr.Hampaströ:
Hampa (Cannabis Sativa L) är en spånadsväxt som finns i flera olika varianter. Hampaströ är till 100% tillverkat hampans träfibrer som har väldigt god uppsugningsförmåga. Hampaströets egenskaper är mycket goda, de har som sagt väldigt bra förmåga att suga upp både vätska, lukt och ammoniak, det är miljövänligt och förmultnar snabbt och det dammar nästan ingenting alls. Ett idealiskt strö alltså. Den enda nackdelen är priset. Hampaströ kan köpas i bla hästbutiker. Priset ligger på runt 130kr för 14kg.Alspån:
Alspån är ett strö som är gjort av al, vilket är ganska förståeligt. Ströet ser ut som små fyrkantiga träbitar ungefär, vilket ger ett rent intryck i buren. Har mycket dålig uppsugningsförmåga, men samlar till sig lukt och ammoniak. Dammar i princip ingenting alls. Finns att köpa i bla djuraffärer. Priset är ca 90kr för 25 liter.
Författare: Linnéa Hallbeck
Foto: Linnéa Hallbeck
Källa: http://www.paxhorse.se/egensida/hampastro/503/