Haren

De fem sinnena

2012-12-29 14:35 #0 av: [Wedgiolaf]

Vad är speciellt med kaninens sinnen, och hur fungerar dom? Som alla vet, är kaniner känsliga mot ljud, men det finns fler saker man bör vara uppmärksam på. Men vilka?

Synen. Kaniner har stora ögon, som sitter utstickande på varsin sida om huvuet. Eftersom ögonen är placerade på det viset får kaninen en väldigt stor synvinkel som är hela 341 grader totalt. Det innebär alltså att kaninen har en 170,5-gradig synvinkel per öga, vilket är mycket! Kaniner har panoramasynfält, vilket menas med att deras synfält går om lott till en viss del. Man vet inte hur mycket färger en kanin kan se men överlag har de ganska dålig syn på nära håll. Synen är mer avpassad för att kunna upptäcka rovdjur och faror på långt håll. I starkt solljus ser en kanin dåligt, då deras pupiller inte kan dra ihop sig, men däremot ser dom mycket bättre i skymningsljus.

Lukten. Kaniner har extremt bra luktsinne! Deras rörliga nosvingar vibrerar allt från 20 till 130 gånger i minuten, och eftersom dom har mer än 100 miljoner olika slags luktkörtlar kommunicerar kaniner enkelt via lukten. Om en ny främling kommer in på kaninens revir, märks detta av omedelbart. Eftersom kaninen har ett så pass bra luktsinne, kan den till och med känna av avdunstade doftmolekyler.
Hörseln. Det räcker att man tänker sig hur ett kaninöra ser ut för att förstå att dom har bra hörsel, öronen är formade som stora långa trattar vilket gör det enkelt för dom att fånga in ljud. Kaninens öron är helt oberoende av varandra, dom sammarbetar alltså inte med varann. Därför kan en kanin lyssna på två olika saker samtidigt. Öronen kan vridas åt flera olika lägen och vinklar som gör att en kanin har 360 graders hörvinkel, alltså helt runt om. Då kan den höra överallt, och hinner upptäcka fiender tidigt.

Smaken. Kaninen har 8000 smaklökar, och väldigt svårt att känna smak av gift. Därför ska man se upp med att inte ge giftiga saker till en kanin, för deras instinkt säger inte alls att giftiga saker är giftiga som väldigt många tror, utan kaninen äter det ofta ändå.

Känseln. Kaninen har ju huvudet fullt av morrhår, så det är ganska uppenbart att de är det som kaninen känner av saker med. Morrhåren hjälper en kanin att veta till exempel vad som är för trångt för att krypa in i, för morrhåren är lika långa som kaninen är bred. Så om morrhåren viks in mot kaninens huvud när den undersöker om det är okej att gå igenom en trång tunnel, kommer den inte att gå in i tunneln. Känselretningarna på morrhåren tas upp av hela kaninens kropp.

Anmäl
2013-01-05 19:07 #1 av: Lurvas11

Bra artikel! Lärde mig en hel del jag inte kunde innan Glad

Hälsningar Lurvas11Glad

Anmäl
2015-02-23 19:39 #2 av: Cochon

Intressant artikel! Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.