2012-12-23 20:47 #0 av: [Applebums]

Vad är ett härstamningsbevis? Hur ser det ut, och vad står i det? Är det verkligen samma sak som stamtavla?

Härstamningsbevis. Ett härstamningsbevis är ett papper där kaninens släktingar står nedskrivna i ordning. Man kan skriva härstamningsbevis på alla kaniner, men på renrasiga kaniner med godkända färger skriver man stamtavla som är en helt annan sak. Det betyder alltså att kaninen är renrasig, samt är godkänd att ställas ut, men detta kommer vi in på närmre i en annan artikel. I ett härstamningsbevis står kaninens släktingar (alltså härstamning) färg, ras och när kaninen är född och ännu mer information om just den specifika kaninen. Härstamningsbevis förkortas ofta som h-bevis.

Min Siris, Milleniums Starry Night's, härstamningsbevis.


Utseende. Ett härstamningsbevis kan se ut lite hur som helst, beroende på vem som gjort det. Vissa skriver ett papper som är nästintill identiskt med en stamtavla där all information finns samlad på en enda sida, medan andra skriver massvis med sidor om kaninens olika släktingar, syskon och dylikt.

Att skriva ett h-bevis. Ett härstamningsbevis kan skrivas av vem som helst och göras hur som helst. Det vanligaste sättet är att skriva det i något program som är installerat på datorn som tex Word, Paint och Photoshop. Vissa föredrar att skriva för hand.

Härstamningsbeviset för min nuvarande kull.