2012-12-23 19:25 #0 av: [Guldvingens]

Brokat, schecktecknat, wienerteckning.. många av dessa ord kan vara förvirrande för väldigt många. Så nu kommer en närmare beskrivning av tre olika vitfläcksanlag som finns.

  • Manteltecknat/Brokat - Kk


Manteltecknad (foto: Mirjam Gille) och brokad (foto: Sofie Nordling)

Manteltecknat/brokat är ett dominant anlag. För att få det krävs det att minst en förälder är manteltecknad/brokad/schecktecknad. I enkel upplaga så kallas anlaget Kk. Parar man två stycken som är tecknade (Kk) så får man 25% vitscheckar (kk). Vitscheckar drabbas av Megacolon vilket ofta leder till mag&tarmproblem och tidig död.

Manteltecknad, brokad, dalmatiner och schecktecknad är alla samma färg genetiskt (Kk). Därför bör man undvika att para dessa med varandra ifall man inte vill ha vitscheckar.

  • Wienerteckning - Xx


Brun zobel wienertecknad (foto: Lina Karlsson)

En wienertecknad kanin är inte godkänd för utställning. Teckningen kan se ut på många olika sätt. Allt från en vit prick i pannan till helt vita huvuden, tassar, bröst & liknande. En kanin kan vara wienertecknad utan att det syns, det är som skrivet väldigt olika hur teckningen visar sig. En wienertecknad kanin kan ha blå ögon, melerade ögon och ögon utan inslag av blått.

- Parar man två wienertecknade (Xx) med varandra så får man 25% vita blåögda i kullen (xx), 50% wienertecknade (Xx) och 25% utan wienerteckning (XX).
- Parar man en vit blåögd (xx) med en icke wienertecknad kanin (XX) så får man en 100% wienertecknade i kullen (Xx).

  • Vitörat - Wo


Svart vitörad (foto: Mirjam Gille)

Vitörat är en relativt ny teckning i Sverige. Det man vet änsålänge är att den är precis som manteltecknad en dominant teckning. Så det krävs att ena föräldern är vitörad för att avkommorna ska bli det.

En vitörad kanin har alltid vita öron, därav namnet. I samband med de vita öronen har kaninen vit mage, vita tassar och vitt bröst. Ibland även bläs/vit nos. Teckningen är ej godkänd för utställning, men det finns uppfödare som vill få den godkänd.

Till skillnad från manteltecknat så kan man para två vitörade kaniner utan att något illa händer. Detta kan ge nästan vita kaniner i dubbel upplaga.

En kanin kan alltså vara både mantlad, wienertecknad och vitörad samtidigt. Genkoden för en viltgrå med alla ovanstående teckningar blir då A_ B_ C_ D_ G_ Xx Kk Wo.


Källa: www.kaninfarg.se
Bild: Mirjam Gille, Sofie Nordling, Lina Karlsson 
Författare: Sofie Nordling