Rasbeskrivningar

Sverigeharen

2012-12-19 12:14 #0 av: [Guldvingens]

En mångsidig och trevlig ras i lagom storlek, med harens vackra kropp och utstrålning. I denna artikeln så får man veta mer om den Belgiska Haren och Dvärgharens mellansyskon, Sverigeharen.

Allt började år 2000 när tankarna på en lagom stor hare dök upp. Dvärghararna var för små och de belgiska hararna för stora, så en mellanvariant eftersöktes. Mirjam Gille började planera för en sådan ras tillsammans med Linda Ahlsen (dvärghareuppfödare) och 2004 föddes första kullen efter den belgiska haren Kangaroo och dvärgharen Silfverdalens 246. Resultatet av den första parningen blev två stycken honor, Gillestugans Alexis och Gillestugans Alice. Båda dessa honorna har presterat bra på hoppbanorna och fått flera avkommor hos Paradisets hoppkaniner. 

Picture Gillestugans Alice, foto Maria Segedi

Sverigeharen är tänkt att vara en ras med som lämpar sig väl för både utställning och hoppning. Många olika raser har använts för att få fram olika färger och för att förstärka hoppegenskaper. Men grundtanken är att korsa en belgisk harhona med en dvärgharehane för att få fram en lagom stor hare. Alla färger i standardens godkända färger är tillåtna inom rasen. 


Picture Silfverdalens Ever Shining Star, foto: Sofie Nordling

Rasen är ännu inte godkänd och det krävs fortfarande en del arbete för att få den att bli det. Tyvärr så har engagemanget för att få fram rastypiska Sverigeharar inte varit jättestort, men drömmen om att få rasen godkänd finns fortfarande kvar. Steg 1 är att skicka in en ansökan till Standardkommitén. Om Standardkommitén anser att det finns ett intresse för rasen så kan nästa steg inledas. Steg 2 är att under tre års tid få fram 30 avkommor. Resultatet ska dokumenteras och därefter ska 10 rastypiska djur från minst tre olika generationer visas upp. 

Om och när rasen blir godkänd så kommer den att följa viktgränserna nedan:
- 1,30 = 0 poäng
1,31 – 1,50 = 3 poäng
1,51 - 1,70 = 4 poäng
1,71 - 2,0 = 5 poäng
2,01 - 2,3 = 4 poäng
2,31 och högre = 0 poäng


Picture Gillestugans Alice, foto: Maria Segedi

Sverigeharen som hoppkanin är inte helt okänd. Det har funnits ett par individer som tävlats i de högre klasserna som varit undan en belgisk harhona och efter en dvärgharehane. Inom SKHRF så tävlades Butterflys Xander i elit samt Silfverdalens Datura som var svårklassad. Inom KAF så tävlades Gillestugans Alexis i elit och Gillestugans Alice i svår. Så visst har rasen kapacitet även för de högre hindrena och det visar bara vilken mångsidig ras det är.

Här nedan följer lite bilder som visar lite harar med andra raser inkorsade för att få fram en speciell färg eller egenskap.
Picture
Engelsk scheck + Sverigehare foto: Maria Segedi


Picture Sverigehare + dvärgvädur/dvärghare, foto Maria Segedi


Är du intresserad av att hjälpa till att få fram denna ras? Gå in på Sverigeharens egna hemsida där det finns kontaktuppgifter och information till de uppfödare som idag är delaktiga i projektet.

http://www.sverigehare.web.surftown.se/ (även källa till denna artikeln)

Författare: Sofie Nordling

Anmäl
2012-12-22 11:40 #3 av: hjartelyckanskaniner

Ja, den blev jättebra:)

Mvh Emma
Hjärtelyckans kaningård www.hjartelyckanskaningard.weebly.com
Sajtvärd för Jättekanin Ifokus och Harkaniner Ifokus
http://emmisen.myshowroom.se/

 

Anmäl
2012-12-22 18:45 #4 av: [Wedgiolaf]

Superbra Skrattande

Anmäl
2012-12-23 01:29 #5 av: dermot

Intressant! Hoppas den blir godkänd för utställning en dag. ^^

Jag gillade Engelsk scheck /sverigeharekorsningen, superfin!

// Anka
~ It's interesting to watch devils cry when angels want to stab you in the back. ~ 
Anmäl
2012-12-23 10:34 #6 av: hjartelyckanskaniner

Håller med #5 Lagom grov. Inte sådär pinnsmala framben som belgisk hare har men inte heller grov som en engelsk scheck =) perfekt med andra ord..

Mvh Emma
Hjärtelyckans kaningård www.hjartelyckanskaningard.weebly.com
Sajtvärd för Jättekanin Ifokus och Harkaniner Ifokus
http://emmisen.myshowroom.se/

 

Anmäl
2015-04-01 17:40 #7 av: Mickis1994

Vilka uppfödare av Sverige Hare finns kvar idag? Eller har ett antal individer. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.