Annons:
Etikettharen
Läst 11267 ggr
[_hsleiufhbtv]
8/10/12, 11:18 PM

Den vilda haren

Alla har vi sett och beundrat de vackra kraftiga hararna som springer på ängarna? Men hur mycket vet vi om dem egentligen? Nedan följer lite information om de vackra djuren.

Alla kaniner är längst bak släkt med vildkaninen, men vildkaniner och harar skiljer sig en del. Harar har enorma baktassar, för att kunna springa fort och fly från rovdjur som vill åt den. Baktassarna är även till för att kunna varna andra harar för fara, då behövs stamp. Därför har hararna större och kraftigare baktassar, det blir högre stamp och varningsignalen hörs tydligare. Eftersom harar kan springa så pass snabbt och har stora tassar, kan den även vända direkt i farten. Vändningarna är extremt snabba, och är bra för att fly undan rovdjur. Dessa vändningarna görs med hjälp av den tjocka, grova pälsen på undersidan av tassarna, då fotgreppet blir fast och haren halkar inte i farten. Hararnas fart och vändningar har många gånger räddat den från att bli dödad av rovdjur. Skillnaden mellan kaniner och harar är alltså att kaninerna är specialiserade på att gräva och hararna på att springa.

Hare på flykt.
Foto: Belinda Gudmundsson

Hararna är som ni säkert redan försått, inriktade på att springa till skillnad från kaninen som är inriktad på att gräva. Harar är alltså flyktdjur. Under flykten springer dem rysligt snabbt, och deras hastiga vändningar gör att fienden tappar kontrollen, blir förvirrad och haren vinner flykten och slipper därmed dö.

Hararna bor inte i hålor som man kanske tror, utan i fördjupningar på fält. Dessa kallas för legor och i dessa föds ungarna. Då det är en väldigt utsatt plats för ungar får dem tidigt lära sig att klara sig själva. Harar är alltså ett väldigt självständigt djur och undviker faktiskt helst varandra. Under parningstiden strider många har-hanar med varandra i rejäla fighter där det slåss med tassarna, upphopp i luften och rejäla bett i varandra. Segraren får alltså para sig med honan som går dräktig i ca 45 dagar. Eftersom ungarna är så självständiga kan man nästan räkna ut att de kan höra direkt vid födseln och föds dessutom med päls. Då behöver dessa inte få värme av sin mamma och hon tar endast hand om dem och ger di i tre veckor, sedan får de överleva själva.

På bilden nedan syns fältharens långa bakben tydligt.

Foto: Henrik Persson

Till skillnad från en vanlig kanin är en hare enorm! Hela 60-70cm lång, det är ganska stor kontrast om man jämför med en vanlig dvärgvädur. Har man sett en vildhare i verkligheten vet man hur mäktiga dessa djur faktiskt är.

Hararna livnär sig på gräs, blad, kvistar, rötter och även växter från åkrar där de ofta söker efter mat.

Källor:
* http://sv.wikipedia.org/wiki/falthare/
* http://home7.swipnet.se/~w-77537/kvild.htm/

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Beatrice_Love_Kaniner
11/26/12, 12:51 PM
#9

As bra!!!! Skrattande

/Hälsningar Bea och kaninerna

 

Uppfödning av rex hermelin

[_hsleiufhbtv]
11/26/12, 4:15 PM
#10

#9 Tack Flört

[Sophieeee]
11/27/12, 10:32 AM
#11

Åh, vad snygga dom är…

[_hsleiufhbtv]
11/27/12, 3:59 PM
#12

#11 Mm verkligen.. ♥

_____________________
En riktig hare (alltså inte vildkanin) kom och började bråka med  med min lille hermelinkorsning SN mellan kompostgallret i hagen för ett tag sedan, och dom är STORA vill jag lova. Har aldrig sett någon i verkligheten förut, så det var mäkta imponerande! Om än lite läskigt då SN inte är särskilt stor och inte skulle ha en chans mot haren Tungan ute Så jag fick skrämma bort den, men jisses vad stora dom är alltså!

[Sophieeee]
11/27/12, 10:31 PM
#13

#12 aww sn… :o

Annons:
Zabbio
1/24/13, 10:58 PM
#14

Får intrycket av att kaninen inte skulle vara  ett flyktdjur eftersom den biten är fetad ;)

Kan kaniner och harar korsas?

Jag tänker på åsnor och hästar, vargar och hundar, lejon och tigrar, hästar och zebror etc som kan korsas och få (ofta sterila) ungar.

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

iWontBite
1/25/13, 1:39 PM
#15

#14 vissa påstår att de kan, blev en diskussion om det vet jag. Personligen skulle jag säga att det är lika troligt att en människa och en apa skulle kunna få ett barn ihop - i samma släktträd men inte nära nog att vara kompatibla.
Skulle en fälthare och en polarhare kunna få ungar? Förmodligen, ja. Det är ungefär den gentetiska skillnaden det är på en tamhäst och en zebra.

//Päpple Holstwiik
Hoppípollas Hoppkaniner
Registrerad i SKHRF sedan 2015

LimeGlass
1/25/13, 2:20 PM
#16

faktiskt så tror forskare att människor och apor kan få ungar tillsammans, men man vill inte testa eftersom det anses omoraliskt… ;)

iWontBite
1/25/13, 2:44 PM
#17

#16 det är möjligt, i vilket fall så är människor och tex schimpanser mer troliga att kunna få en "fungerande" avkomma än harar/kaniner, bara kolla på skillnaden mellan en nyfödd kanin och en nyfödd hare.

Men att säga att det aldrig testats för att det är omoraliskt är inte sant. Väldigt mycket "omoraliskt" testades under 1800-1900 talet bara. Sök på "Ilya Ivanovich Ivanov ". Det har aldrig i modern tid, dvs så långt bak som det kan finnas bevis, funnits någon avkomma mellan en apa och en människa, men sedan raserna (homo/pan) "utvecklades isär", så spekulerar man att de fortfarande kunde fortplanta sig väldigt länge eftersom de är så väldigt lika.

I vilket fall så finns det spekulation och åsikter men inga bevis vilket är typ detsamma som för harar/kaniner så det är en ganska passande liknelse, haha.

//Päpple Holstwiik
Hoppípollas Hoppkaniner
Registrerad i SKHRF sedan 2015

dermot
1/25/13, 5:21 PM
#18

Eftersom harar och kaniner går dräktiga olika länge, kaniner föds nakna och döva/blinda tvärtemot haren, så kan de inte korsas med varandra.

Jag hade dock för mig att det var 50 dagar harar gick dräktiga och inte 40.

Jag har faktiskt för mig att de testat para en vildkanin med en hare (för syftet att just fastställa detta), ska se om jag kan hitta en länk.

// Anka
~ It's interesting to watch devils cry when angels want to stab you in the back. ~ 




Upp till toppen
Annons: