Annons:
Etikettflera-harar-tillsammans
Läst 5599 ggr
dermot
2013-08-03 20:47

Kaningrupp

Kaniner lever i flockar/kolonier i naturen. Det är även möjligt hemma hos dig om du har en box, en stor inhägnad eller någon annan rymningssäker och stor plats för kaninerna att vara på. Här får du veta hur du ska planera, inreda och sätta ihop två eller flertalet kaniner.

Box

Till att börja med måste du ha en stor yta att hägna in, alternativt använda en före detta hästbox eller var du nu kan tänka dig att dina kaniner skulle trivas.

Något att tänka på är att alla kaniner oavsett kön inte funkar med varandra, en del trivs helt enkelt inte med sällskap oavsett storlek på bur och andra förutsättningar för en bra grupphållning. Det måste man respektera. Jag förespråkar inte att ha två eller fler hanar ihop.

Inredning.

Till att börja med krävs det hus, gömställen eller sitthyllor så att alla får plats att spana eller gömma sig. Det funkar med vanliga små hus med 4 väggar och tak med ett hål att krypa in i eller flätade hyddor av ex. kvistar. 
Ha många matskålar och vattenflaskor/skålar och antingen en enda stor hög med hö eller flera små.

När du ska sätta ihop kaninerna måste du sätta dem på en neutral plats där ingen av dem varit. Är boxen/inhägnaden ny går det utmärkt att släppa de där.

Efter att du satt ihop kaninerna är det väldigt olika hur det går till. Bästa tipset jag kan ge är att ha sunt förnuft med lite is i magen.
En del slåss på liv och död och då får man vara beredd att sära, då är det möjligt att just den kaninen inte passar i en koloni. Några funkar hur bra som helst tillsammans men vanligast är att de gör upp rangen - var beredd på att det kommer flyga pälstussar och det är möjligt att det blir ett eller annat bett i ex. öronen. - och sedan är det bra, det är nästan alltid ostadigt i gruppen de första dagarna efter ihopsläppet. Det är normalt och inte farligt. Är någon kanin väldigt stressad kan det dock vara en idé att inte låta den kaninen vara i flocken. Känner ni era kaniner väl, märker ni när det inte funkar. Men som sagt, ha is i magen!

Ungar

När du har en stadig grupp går det även att låta en hona få ungar (om man nu har planerat det). Det har alltid gått bra här, jag lämnar inga garantier. Gruppmedlemmarna hjälps åt att passa och lära ungarna saker, det är dessutom nyttigt för kaninungarna att lära känna andra kaniner. Jag har också upplevt att kaniner som är uppfödda i koloni har lättare för att passa ihop med andra kaniner än med de som bara är uppfödda med mamma och syskon.

Övriga honor kan dock bli skendräktiga under tiden som den ena har ungar.

Bilder och text: Annika Helgesson

// Anka
~ It's interesting to watch devils cry when angels want to stab you in the back. ~ 




Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
[Guldvingens]
2013-08-03 22:12
#5

Kanonbra artikel! 👍

Zakarias
2013-08-03 23:29
#6

Mycket bra! :)

/Zakarias

Annons:
Zabbio
2013-08-10 14:44
#7

Trevligt :)

Tänkte bidra med en bild på min ''koloni''… som just nu blivit två mini-kolonier med två honor i varje. Tänkte ha dem tillsammans men det tyckte inte systrarna ;)

Inga harkaniner dock, Systrarna är två svenska pälsar som haft kullar när de delat bur innan, de två andra kaninerna är en tysk jätte och en korsning tysk jätte/svensk päls som ännu inte är könsmogna.

Hanarna bor i större burar ensamma.

Mest som inspiration eller nåt :) Kaninerna har så mycket glädje av varandra, sitter och putsar varandra, springer runt tillsammans osv. Enda gången det har varit bråk har varit när det kommit in en ny eller ett enstaka tillfälle när de inte funkat ihop och en blev mobbad (den fick naturligtvis flytta).

Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.                                         

Saaara
2013-08-15 23:37
#8

Bra atrikel!! Jag gjorde en super stor inhägnad på gräsmattan här om dagen och släpte ihop mina två honor. Var lite ostadigt i början mellan dom men dom undvek varandra istället för att attackera varandra oftast och nu några dagar senare närmar dom sej mer och mer :-)

Sara

Nattglimskaniner.webbnode.se

Upp till toppen
Annons: