Annons:
Etikettavel-och-genetik
Läst 13621 ggr
[Guldvingens]
2013-06-29 16:13

Genetik; korsningsschema

För att få veta hur färgutfallet blir i en kull så kan man göra ett korsningsschema, eller "punnet square" som det även kallas.

Om vi börjar enkelt och säger att vi har två kaniner, en hona och en hane. Hanen är homozygot BRUN (A_ B_ cc D_ gg), och honan är homozygot SVART (A_ B_ CC D_ gg). Och så parar vi dessa två.

Endast fyra kombinationer är möjliga. Alla ungar blir svarta, då stort C är dominant över ett litet c. Alla ungarna får ett litet c från sin pappa och bär därför anlag för BRUN. Ungarnas genkod blir därför A_ B_ Cc D_ gg. Efter detta så parar vi två av ungarna med varandra.

I denna kombination blir utfallet annorlunda. En unge ärver två stora C, och blir därför en homozygot svart (A_ B_ CC D_ gg). Två ungar blir även i denna kombinationen svarta med brunanlag (A_ B_ Cc D_ gg) . Den sista ungen ärver två små c av sina föräldrar och blir därför brun (A_ B_ cc D_ gg). 

Men eftersom du vill ha ett större utfall av bruna kaniner så kanske 1/4 bruna ungar inte är tillräckligt. Så nu tar vi och parar den bruna ungen (cc) med en svart, som bär på brunt (Cc). 

I denna kombination så blir det 50% bruna och 50% svarta, med brunanlag. Lite bättre än 25% chans för brun. 

Genom att köra ett sånt här korsningsschema så kan man få veta på ett ungefär hur färgutslaget blir i kullen. Det man ska tänka på att man måste få ungefär 100 ungar ur samma kombination för att siffrorna ska stämma på ett ungefär. Så i slutändan så är det mycket slumpen som avgör vilken färg avkommorna får. 

Det är också väldigt sällan som kaniner bara bär på ETT heterozygot anlag som i exemplet ovan, och då behöver man göra mer avancerade korsningsscheman med de andra anlagen inräknade också. 

Källa: www.kaninfarg.se
Bilder/Grafik: Hanna Persson
Författare: Sofie Nordling

Annons:
louise1993
2013-06-29 16:21
#1

Superbra! :D

/Louise Andersson
Hasselöns Kaningård

Upp till toppen
Annons: